#2016-12-18 23:11:44 

polarnik

Użytkownik

Posty: 47

Skąd: Piła

Wiek: 29

Czesc forumowicze, czy ktoś z was może umie wytłumaczyć tak ogolnie, dla „zielonego” w temacie człowieka ;)) działanie stacji odwróconej osmozy? Byłbym wdzięczny za rozjaśnienie tematu ;)
#2016-12-19 01:25:28 

bieżnik

Użytkownik

Posty: 45

Skąd: Lublin

Wiek: 19

Brzmi to jak czarna magia …;))
#2016-12-19 03:57:16 

lity_piasek

Użytkownik

Posty: 26

Skąd: Iława

Wiek: 33

Nie jest az taka czarna ;)) To taka maszyna, która składa się z kilku najważniejszych elementów. Najpierw następuje w niej wstępna filtracja wody. Sa tam specjalne filtry, żeby zanieczyszczenia nie zatkały membran oczyszczających dalej wode. Nad tym procesem pracują tez pompy: wysokocisnieniowa i cyrkulacyjna. Pierwsza daje odpowiednie cisnienie, żeby moglo dojść do procesu odwrócej osmozy, a druga zapewnia odpowiednie krążenie wody w membranach. A i sa jeszcze membrany osmotyczne, przez które również przechodzi woda. Jak przez nie przejdzie, to jest mierzona jej przewodność taką specjalna sondą. Od tego jaki jest je „stan” zależy czy uruchomiony będzie cykl plukania. Wykonuje się też pomiar przepływu wody demi. Tu zyskujesz informację czy praca stacji osmozy jest prawidłowa itd. A jeszcze w maszynie masz hydrofor do wody demineralizowanej. To skrót, ale jak chcesz wiecej, to np. zajrzyj sobie na taka stronkę: https://www.enfoss.pl/stacje-odwroconej-osmozy/. Przyjemnej lektury :)
#2016-12-19 06:18:18 

polarnik

Użytkownik

Posty: 47

Skąd: Piła

Wiek: 29

dzieki, wole na razie takie streszczenie, żeby w ogole wiedzieć o co chodzi ;)) mój szef chce zamówić taką wlasnie maszyne nam do pracy. I głupio nie wiedzieć co z czym się je, no nie?
#2016-12-19 08:47:23 

lity_piasek

Użytkownik

Posty: 26

Skąd: Iława

Wiek: 33

No w sumie masz rację. Ale pewnie jakas instrukcje obsługi wam dolacza.
#2016-12-19 10:55:06 

polarnik

Użytkownik

Posty: 47

Skąd: Piła

Wiek: 29

Pewnie tak, ale mój szef wychodzi z zalozenia, ze trzeba tez samemu się jak najwięcej dokształcać ;) wiec tak wlasnie robie ;) zablysne wiedza, która przekazales ;))
#2016-12-19 13:45:02 

djdolak

Użytkownik

Posty: 27

Skąd: Opole

Wiek: 19

Chlopaki, a taka stacja to dużo kosztuje? Tez się zastanawiam nad doposazeniem firmy.
#2016-12-19 14:28:40 

lity_piasek

Użytkownik

Posty: 26

Skąd: Iława

Wiek: 33

Trzeba by się zorientować po cennikach. Bo sa różne stawki.
#2016-12-19 14:41:03 

djdolak

Użytkownik

Posty: 27

Skąd: Opole

Wiek: 19

Tak tez myslalem… okej, to sobie sprawdze.
#2016-12-19 14:54:02 

lity_piasek

Użytkownik

Posty: 26

Skąd: Iława

Wiek: 33

Nie ma sprawy ;)
DODAJ ODPOWIEDŹ
Copyright 2015