#2017-07-19 16:21:14 

gochalady

Użytkownik

Posty: 49

Skąd: Toruń

Wiek: 18

Córka wypatrzyła i zamówiła przez internet opakowanie masy cukierniczej do dekorowania tortu, ale wiem jak się do tego zabrać. Domyślam się, że trzeba to jakos rozwałkować, tylko jak pozniej ta mase przytiwerdzic do tortu?
#2017-07-19 19:02:46 

bulionowa

Użytkownik

Posty: 62

Skąd:

Wiek: 39

Ja do wygładzania masy lukrowej używam zwykłego noża, ale są też do tego specjalne narzędzia cukiernicze. Tak czy inaczej wystarczy większy nóż i trochę cierpliwości. Za pierwszym razem może super nie wyjdzie, ale z kolejnymi będzie lepiej.
#2017-07-19 21:27:48 

minagina

Użytkownik

Posty: 40

Skąd: Brzeg

Wiek: 22

Pod tym adresem internetowym https://www.sweetpaste.pl/jak-zrobic-plastyczna-mase-cukrowa-za-niewiel,3,6.html masz dokładną instrukcję jak zrobić i później nałożyć lukier plastyczny na tort. W teorii wszystko wydaje się proste, łatwe i przyjemne:) W praktyce z położeniem takiej już rozwałkowanej masy na torcie nie jest wcale tak łatwo. Trzeba się troszkę nagimnastykować, żeby jej nie zdeformować i jednocześnie dobrze docisnąć do powierzchni tortu. Ja masę wygładzam taką sylikonową deseczką. Acha, pamiętaj, żeby za bardzo nie rozwałkować tego lukru bo będzie się rwał.
#2017-07-20 00:20:00 

gochalady

Użytkownik

Posty: 49

Skąd: Toruń

Wiek: 18

za bardzo nie rozwalkowac, czyli co, jaką grubośc powinien miec ten lukier?
#2017-07-20 00:41:37 

bieżnik

Użytkownik

Posty: 45

Skąd: Lublin

Wiek: 19

Moja mama robi takie lukrowane torty na każdą imprezę rodzinną. Zawsze wyglądają niesamowicie pięknie i oczywiście są bardzo smaczne:)
#2017-07-20 03:32:46 

minagina

Użytkownik

Posty: 40

Skąd: Brzeg

Wiek: 22

Z informacji w przepisie wynika że masa lukrowa powinna mieć jakieś 3-4mm grubości, inaczej może się łamać.
#2017-07-20 05:09:17 

gochalady

Użytkownik

Posty: 49

Skąd: Toruń

Wiek: 18

No to tej masy zamówionej przez corkę bedzie zamalo. Szkoda, bo juz się nakreciłam:)
#2017-07-20 06:50:09 

minagina

Użytkownik

Posty: 40

Skąd: Brzeg

Wiek: 22

Zawsze możesz dokupić dodatkową. Masa cukrowa ze sklepu internetowego kosztuje śmiesznie małe pieniądze, a jest bardzo trwała. Jak kupisz za dużo i coś ci zostanie to chowasz resztę do lodówki i czekasz na kolejną okazję do jej wykorzystania. W tym serwisie https://www.sweetpaste.pl/ masz do wyboru różnokolorowe masy cukiernicze w opakowaniach o różnej objętości.
#2017-07-20 08:53:26 

gochalady

Użytkownik

Posty: 49

Skąd: Toruń

Wiek: 18

Ok, dzieki za linka. Już dokupilam dodatkowa mase. Czekam na przesyłke i robie lukrowego torta:)
DODAJ ODPOWIEDŹ
Copyright 2015